Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Οι συχνότερες παθήσεις του μαστού στην εφηβεία



Κύστες, ινοαδενώματα, διαταραχές στην ανάπτυξη των μαστών είναι μερικά από τα συχνότερα προβλήματα των μαστών στην εφηβεία. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.



Ο Μαστός κατά τη γέννηση

Κατά τη γέννηση, οι μαστοί των νεογνών δεν διαφέρουν, είτε είναι αγόρι, είτε κορίτσι. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί, μέσα σε λίγες ημέρες μια μικρή αύξηση του μεγέθους των μαστών. Κάποιες φορές μάλιστα, εμφανίζεται και έκκριμα, το οποίο συνήθως τρομάζει τους γονείς. Η κατάσταση είναι καλοήθης και υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.

Η ανάπτυξη του Μαστού

Κατά την παιδική ηλικία, οι μαστοί είναι σε καταστολή. Οι θηλές των μαστών είναι καλά σχηματισμένες, συνήθως ροδαλές κι εμφανίζονται μόνο ως μικρή διόγκωση.

Με το πέρασμα των ετών, καθώς το κορίτσι μπαίνει στην εφηβεία, παρουσιάζεται μια μικρή διόγκωση του μαστού και της θηλής, η οποία αυξάνει και σε διάμετρο.


Μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, κάτω από την επίδραση των «γυναικείων» ορμονών, που πλέον κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες στο κορίτσι, παρουσιάζεται συνεχής αύξηση των μαστών.

Σταδιακά παρατηρούμε ότι η θηλή αρχίζει να ξεχωρίζει, σαν δεύτερη προεξοχή, πάνω στον ήδη σχηματισμένο μαστό.

Τέλος, στα μέσα προς τέλη της εφηβείας, ο μαστός έχει πάρει το τελικό του σχήμα, με πλήρη σχηματισμό της θηλής σε χρώμα και μέγεθος.



Συχνότερες παθήσεις στις νεαρές ηλικίες

α. Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού στα παιδιά είναι κυρίως:

Συγγενείς ανωμαλίες (εκ γενετής), όπως απουσία μαστών (απλασία ή αμαστία), έλλειψη θηλών (αθηλία), υπεράριθμη θηλή, ή ακόμα και υπεράριθμοι μαστοί.

Στις περιπτώσεις που οι μαστοί δεν αναπτύσσονται, πρέπει να γίνει έλεγχος για να αποκλείσουμε άλλες καταστάσεις, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Στις περιπτώσεις που έχουμε πάνω από 2 μαστούς ή θηλές, το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό.

 Πρώιμη θηλαρχή έχουμε όταν κατά την παιδική ηλικία, πριν την ηλικία των 8 ετών, ξεκινά η ανάπτυξη των μαστών, μεμονωμένα. Η κατάσταση είναι συνήθως καλοήθης.

Όταν η ανάπτυξη αυτή συνοδεύεται και από αύξηση της τρίχωσης των έξω γεννητικών οργάνων και της μασχάλης, τότε μιλάμε για πρώιμη ήβη. Η διάκριση μεταξύ πρώιμης θηλαρχής και πρώιμης ήβης είναι απαραίτητη.

Οι κύστες, που εμφανίζονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αθώες και συχνά υποστρέφουν χωρίς προβλήματα. Οφείλονται συνήθως σε ανταπόκριση των μαστών στα ορμονικά ερεθίσματα. Άλλη αιτία είναι οι κακώσεις κατά το παιχνίδι και τη γυμναστική στο σχολείο. Τα απλά κυστικά μορφώματα, δεν απαιτούν συνήθως επεμβατικούς χειρισμούς, όπως αναρρόφηση, αφαίρεση κ.α. Όμως χρειάζονται καλή παρακολούθηση.



β. Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού στην εφηβεία είναι κυρίως:

Οι ινοκυστικές αλλοιώσεις, που αποτελούν μια σχεδόν φυσιολογική μεταβολή των μαστών. Οι γυναίκες με ινοκυστικές βλάβες δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Τα ινοαδενώματα, που εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες κάτω των 25 ετών. Στην κλινική εξέταση ψηλαφώνται σαν ανώδυνα, κινητά ογκίδια. Δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση τους, όσο υπάρχει καλή παρακολούθηση. Χειρουργική αφαίρεση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις υπόπτων ευρημάτων για κακοήθεια, που σε έφηβες και νεαρές γυναίκες είναι σπάνια.

Οι κύστες, που είναι συνήθως αθώες. Δεν απαιτούν άμεσα επεμβατικούς χειρισμούς, καθώς συχνά υποστρέφουν χωρίς προβλήματα.  Χρειάζονται καλή παρακολούθηση.

Οι διαταραχές στην ανάπτυξη των μαστών, όπως μικρομαστία, ατροφία ή υπερτροφία, δημιουργούν σοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση στις νεαρές ηλικίες. Η τελευταία παρουσιάζει και πρακτικά προβλήματα, καθώς η σπονδυλική στήλη καταπονείται, με αποτέλεσμα πόνους στην πλάτη. Λόγω μεγέθους, υπάρχει επίσης αίσθημα βάρους και κόπωσης στην αναπνοή.
 
Άλλες σπανιότερες παθήσεις μπορεί να είναι φλεγμονές, τραυματισμοί και αιματώματα. Τέλος, η εμφάνιση εκροής γάλακτος από τις θηλές είναι κατάσταση που πρέπει να διερευνάται με κάθε λεπτομέρεια, καθώς κρύβει την πιθανή παρουσία όγκου στον εγκέφαλο.

Πηγή: www.pathfinder.gr
Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός σε θέματα παίδων και εφήβων
http://www.παιδογυναικολογοσ.gr/


Διάβασε περισσότερα στο exoumenea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου