Τι είναι ο θυρεοειδής; Πώς συνδέεται με το γεγονός πως δεν μπορείς να χάσεις (ή αντίστοιχα δεν μπορείς να πάρεις) κιλά; Χρειάζεται να ακολουθήσεις διαφορετική διατροφή από μια γυναίκα που δεν έχει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου σου δίνει όλες τις απαντήσεις.
Plus: ένα χειμωνιάτικο μενού για να καταφέρεις να χάσεις κιλά, ακόμη και αν έχεις κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ο θυροειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΕΧΩ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ";
Όλοι έχουμε θυρεοειδή... η έκφραση φυσικά ανφέρεται στις παθήσεις που σχετίζονται με αυτόν. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.
Υπερθυρεοειδισμός. Όταν ο αδένας υπερλειτουργεί...
Προσβάλλει συχνότερα γυναίκες και οι κλινικές του εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου.
Συμπτώματα: Στις πιο σοβαρές μορφές το άτομο παραπονείται για νευρικότητα, ευσυγκινησία, μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση, αϋπνίες, ταχυκαρδία και εύκολο λαχάνιασμα ή καρδιακές αρρυθμίες. Παράλληλα ο ασθενής έχει εξάψεις και δεν ανέχεται τη ζέστη, η όρεξή του είναι αυξημένη και ενώ τρώει συνήθως πολύ, χάνει βάρος και αδυνατίζει.
Θεραπεία: Η θεραπευτική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται - πάντα ύστερα από εξέταση και συμβουλή γιατρού - είτε με τη χορήγηση ειδικών αντιθυρεοειδικών φαρμάκων είτε με τη χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου που έχει την ικανότητα να καίει τον υπερλειτουργούντα θυρεοειδή. Τέλος, είναι πιθανό να λυθεί το πρόβλημα με χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή και ολόκληρου του θυρεοειδούς, που ακολουθείται από θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς.
TO ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Αν οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά από θεραπεία, η ικανότητα του ασθενούς να μειώνει ή να αυξάνει το βάρος του είναι παρόμοια με κάποιου χωρίς τέτοια προβλήματα. Αν λοιπόν ο γιατρός σου σε διαβεβαιώνει πως ο θυρεοειδής σου είναι ρυθμισμένος, τότε τα παραπάνω κιλά ίσως να οφείλονται απλά σε λάθος διατροφικές συνήθειες, αλλά και μειωμένη φυσική δραστηριότητα
Υποθυρεοειδισμός. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί...
Και αυτή η πάθηση εμφανίζεται με συχνότητα 6 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες.
Συμπτώματα: Συχνά το άτομο εμφανίζει σωματική και πνευματική νωθρότητα, με μεγάλη ευαισθησία στο κρύο. συμπτώματα δυσκοιλιότητας και το δέρμα του είναι ξερό και άγριο. Σε αυτή την περίπτωση - όταν ο αδένας απορρυθμίζεται - ακόμη και όταν κάποιος τρώει λιγότερο, παρατηρείται αύξηση του βάρους.
Θεραπεία: Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στη χορήγηση από το στόμα υπό μορφή χαπιού της ορμόνης που λείπει, ύστερα από εξέταση και σύσταση ειδικού ενδοκρινολόγου.
ΤΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ;
Είναι όμως απαραίτητο να προσέχεις περισσότερο τη διατροφή σου όταν έχεις θυρεοειδή; Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργήσει καλύτερα; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου δίνει τις απαντήσεις.
Σε ατομα μετά, αλλά κυρίως πριν τη ρύθμιση των θυρεοειδικών τους ορμονών, προτείνεται η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την αντιμετώπιση των αλλαγών του βάρους, αλλά και την πρόληψη έναντι όλων των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με τον υπο- και υπερ- θυρεοειδισμό.
Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορούν να αποτρέψουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Τα θρεπτικά συστατικά που αγαπούν τον θυρεοειδή και που θα τα βρεις...
Κάποια μικροθρεπτικά συστατικά, φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Βέβαια τόσο έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό αλλά και η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συμπτώματα.
- Βιταμίνη D: Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά οδηγεί σε ελάττωση της οστικής πυκνότητας και ειδικότερα σε άτομα που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της πυκνότητας των οστών, ειδικά σε άτομα που έχουν ξεκινήσει την θεραπεία υποκατάστασης.
Τρόφιμα καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.
- Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς αποτελεί συστατικό στοιχείο των ορμονών του και έτσι η έλλειψη του οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ορμονών.
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Εφόσον η διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς δεν οφείλεται σε έλλειψη ιωδίου, οπότε προτείνεται η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης ιωδιούχου αλατιού και θαλασσινών, οι διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς δεν διαφέρουν από αυτές για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Πηγές πλούσιες σε Ιώδιο είναι οι θαλασσινές τροφές. Σήμερα με την ιωδίωση του μαγειρικού αλατιού η έλλειψη Ιωδίου σπάνια παρατηρείται.
- Σελήνιο: Στο σώμα μας, η υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου βρίσκεται στο θυρεοειδή αδένα και φαίνεται πως είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων του θυρεοειδούς.
Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι ο τόνος, το αστακός, και τα φυστίκια.
Health Tip: Κάθε τροφή, όσο θαυματουργή και να μοιάζει, μπορεί να έχει τα αντίθετα απτοτελέσματα αν το παρακάνεις. Η υπερκατανάλωση σεληνίου επιφέρει προβλήματα στο γαστρεντερικό ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη.
- Βιταμίνη Β12: Μελέτες δείχνουν πως περίπου το 30% των ατόμων με αυτοάνοση διαταραχή του θυρεοειδούς εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Διατροφικές πηγές Β12 είναι ο σολομός, το κρέας και κυρίως τα εντόσθια, και τα γαλακτοκομικά. Χορτοφαγικές πηγές Β12 είναι τα εμπλουτισμένα προιόντα και η διατροφική μαγιά.
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ
Από τη θεωρία στην πράξη... Το παρακάτω «χειμωνιάτικο» διαιτολόγιο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το βάρος τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Αν θέλεις να κατεβάσεις το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου κάνε κλικ εδώ.
Κι αν το πρόβλημα σου είναι ότι χάνεις κιλά;
Είπαμε... όταν το πρόβλημα είναι ο υπερθυρεοειδισμός, τότε μπορεί ακόμη και όταν τρως περισσότερο να χάνεις κιλά. Για άτομα τα οποία έχουν χάσει βάρος λόγω του θυρεοειδούς προτείνεται να μην παραλείπουν γεύματα αλλά και να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με διατροφικά πυκνά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί, χυμούς, ελαιόλαδο και ταχίνι.
Διάβασε περισσότερα στο exoumenea.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου