Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η αληθινή Μαχιντεβράν (Mahidevran) σουλτάν του Σουλτάνου Σουλεϊμάν


ΜΑΧΙΝΤΕΒΡΑΝ (ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΧΑΡ) ΣΟΥΛΤΑΝ 

Η Μαχιντεβράν (Mahidevran) ήταν χασεκί σουλτάν του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς και μητέρα του διαδόχου του θρόνου Μουσταφά. Ήταν γνωστή ως η πιο όμορφη γυναίκα στην Οθωμανική ιστορία, έχοντας καφέ μαλλιά και πράσινα μάτια. Ήταν έξυπνη και πολύ καλός άνθρωπος, αλλά η μοίρα δεν της επιφύλλαττε ότι ήλπιζε....



Ετυμολογία ονόματος 

Το όνομα Μαχιντεβράν σημαίνει "αυτή που είναι πάντα όμορφη", "εκείνη, η ομορφιά της οποίας δεν εξασθενεί ποτέ" ή "ωραία εποχή". Μία άλλη σημασία του ονόματός της είναι "Σελήνη της Ευτυχίας". Ο Σουλεϊμάν ήταν εκείνος που την ονόμασε Μαχιντεβράν Γκιουλμπαχάρ (τουρκ. Mahidevran Gülbahar), καθώς στα τούρκικα gül σημαίνει "ρόδο" και bahar σημαίνει "άνοιξη".



Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή της Μαχιντεβράν ήταν από την Αλβανία ή από τον Καύκασο. Ο Σουλεϊμάν ήταν ακόμη πρίγκιπας και κυβερνήτης της Μανίσας όταν εκείνη γέννησε τον γιο τους Μουσταφά, το 1515.Όταν πέθανε ο πεθερός της, ο Σουλτάνος Σελίμ Α΄το 1520, ο Σουλεϊμάν εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, μαζί με την οικογένειά του για να ανέβει στο θρόνο.Στο χαρέμι της Κωνσταντινούπολης, η Μαχιντεβράν είχε μία πολύ ισχυρή αντίπαλο, την Χουρρέμ (τουρκ. Hürrem), η οποία σύντομα αποδείχτηκε ότι ήταν η αγαπημένη σύντροφος του Σουλεϊμάν, σαν να ήταν η νόμιμη σύζυγός του.

Η Χουρρέμ γέννησε τον πρώτο της γιο τον Μεχμέτ (τουρκ. Mehmet) το 1521 (ο οποίος πέθανε το 1543) και αργότερα το 1524 τον Σελίμ (τουρκ. Selim), τον μελλοντικό Σουλτάνο Σελίμ Β΄, καταστρέφοντας τη δύναμη της Μαχιντεβράν ως της μητέρας του μοναδικού γιου του Σουλτάνου. Η αντιζηλία μεταξύ των δύο γυναικών υποκινήθηκε εν μέρει από την Βαλιντέ Σουλτάν, Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν (τουρκ. Ayşe Hafsa Sultan), τη μητέρα του Σουλεϊμάν. Ωστόσο, μετά το θάνατό της το 1534, ο ανταγωνισμός ήταν ολοφάνερος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ξέσπασε μία διαμάχη ανάμεσα στις δύο γυναίκες, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μαχιντεβράν τραυμάτισε τη Χουρρέμ. Το περιστατικό αυτό εκνεύρισε τον Σουλεϊμάν, ο οποίος μεταγενέστερα έστειλε την Μαχιντεβράν να μείνει μαζί με τον γιο της.

Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, όλοι οι πρίγκιπες είχαν την υποχρέωση να εργαστούν ως επαρχιακοί κυβερνήτες (τουρκ. Sanjak-bey) ως μέρος της εκπαίδευσής τους. Ο Μουσταφά στάλθηκε στην Αμάσεια και η Μαχιντεβράν τον συνόδευσε εκεί.Προς το τέλος της πολύχρονης βασιλείας του Σουλεϊμάν, η αντιζηλία μεταξύ των γιων του έγινε ιδιαίτερα έντονη. Επιπλέον, τόσο η Χουρρέμ όσο και ο μεγάλος Βεζίρης Ρουστέμ Πασά(τουρκ.Rüstem Pasha) τον έστρεφαν κατά του Μουσταφά, ο οποίος και κατηγορήθηκε για πρόκληση αναταραχών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον της δυναστείας Σαφαβίντ (τουρκ. Safavid) στην Περσία το 1553, ο Σουλεϊμάν διέταξε την εκτέλεση του Μουσταφά.Για αρκετά χρόνια μετά την εκτέλεση του γιου της, η Μαχιντεβράν έζησε μία πολυτάραχη ζωή. Μετακινήθηκε στην Προύσα, όπου βρισκόταν και ο τάφος του γιου της. Ζούσε μέσα στη φτώχεια καθώς η ίδια δεν είχε κάποιο εισόδημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξέφυγε από τη μιζέρια χάρη στον Σελίμ Β΄, τον γιο της Χουρρέμμ, ο οποίος αφού έγινε Σουλτάνος το 1566, όρισε ένα μισθό για εκείνη. Πέθανε το 1581.

Η Μαχιντεβράν στο σίριαλ "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής"



Διάβασε περισσότερα στο exoumenea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Spartoo.gr - Εκπτώσεις για αγορά επώνυμων παπουτσιών

ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ SPARTOO

Ενδιαφέροντα άρθρα



Θυροειδής: Πώς θα χάσεις κιλά αν έχεις υποθυρεοειδισμό; Δες το μενού διατροφής!Στα κύματα του έρωτα: Τα 5 πρώτα επεισόδια της νέας κροάτικης σειράς του ANT1



Gönülçelen - Ένα αστέρι γεννιέται: Το νέο τούρκικο του Mega με την Asi να διασκευάζει ρόλο της Audrey Hepburn


Αυτή είναι η φωνή της Χασρέτ. Δες φωτογραφίες και ελληνικούς στίχους τραγουδιού σειράς


Ένα αστέρι γεννιέται ("Ωραία μου κυρία" ή Gönülçelen) - Δείτε το πρώτο επεισόδιο


Ένα αστέρι γεννιέται - Gönülçelen: Η πρεμιέρα του νέο τούρκικο σίριαλ του Mega. Δες trailer και υπόθεση


Θανάσιμη ομορφιά (Eve düşen yıldırım): Ακόμη μία ημιτελής σειρά έρχεται στο Mega


Ένα αστέρι γεννιέται: Ξέρατι ότι η "Χασρέτ" και ο "Μουράτ" είχα σχέση στην πραγματικότητα; Ωστόσο σήμερα η "Χασρέτ" είναι παντρεμένη με τον Λεβέντ και έχουν δυο δίδυμες κόρες



ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 51 -55 GR SUBS ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Λεβέντ κάνει πρόταση γάμου στη Χασρέτ. Σοκ για τον Μουράτ. Δες το video!



ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 56 - 60 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μουράτ δεν αντέχει μακριά από Χασρέτ και επιστρέφει από Παρίσι. Επεισόδια 56-60 με ελληνικούς υπότιτλους



http://go.linkwi.se/z/10719-783/CD13912/?

Για μοντέρνα χαλιά σε οικονομικές τιμές, κάνε κλικ εδώ


Για προσφορές σε λευκά είδη και προϊόντα σπιτιού, δες εδώ


Για φθηνά εισιτήρια εσωτερικού αλλά και εξωτερικού, κάνε κλικ εδώ

Τελευταίες Αναρτήσεις